ETUSIVULLE
  • Etusivu
  • Meistä
    • Hallitus
    • Asiantuntijapankki
    • Strategia
    • Säännöt ja tietosuoja
    • Tiedolla johtaminen
  • VAALIT 2025
  • Liity jäseneksi
  • Blogi
  • Medialle

Seuran aluevaalipaneelissa upea seitsemän puolueen kirjo sosiaalityöntekijäehdokkaita

20/3/2025

0 Kommentit

 
Sosiaalityöntekijöiden seura järjesti valtakunnallisen aluevaalipaneelin Kansainvälisen sosiaalityön päivän aattona 17.3.2025. Sosiaalityöntekijöiden seura pitää tärkeänä sitä, että aluevaltuustoihin valittaisiin paljon sosiaalityöntekijöitä päättämään hyvinvointialueiden asukkaille tärkeistä palveluista. Tapahtuma järjestettiin Zoom-alustalla ja sen juonsi Ville Santalahti, joka on aiemmin toiminut seuran hallituksessa. Panelisteilla oli tiiviin aikataulun vuoksi vuorollaan vain minuutti aikaa vastata kuhunkin kysymykseen. Lyhyessäkin ajassa ehdittiin kuitenkin hyvin nostaa tiiviisti tärkeimmät asiat keskusteluun.

Paneeliin kutsuttiin tällä hetkellä aluevaltuustoissa vaikuttavien puolueiden kautta sosiaalityöntekijätaustaisia aluevaaliehdokkaita ympäri Suomen. Panelisteiksi saatiinkin maantieteellisesti kattava ja seitsemää eri puoluetta edustava joukko sosiaalityön ammattilaisia:

Teija Hautanen, Vasemmistoliitto, Pirkanmaa
Thomas Karlsson, Vihreät, Varsinais-Suomi
Kirsi Kumpulainen, Sosialidemokraatit, Pohjois-Pohjanmaa
Kristiina Ruuskanen, Keskusta, Kanta-Häme
Maija Silvennoinen, Kristillisdemokraatit, Pojois-Karjala
Mirjami Tuomikoski, Kokoomus, Länsi-Uusimaa
Jouni Vallin, Perussuomalaiset, Etelä-Pohjanmaa

Lyhyen esittäytymiskierroksen jälkeen paneuduttiin varsinaiseen asiaan.  Panelisteja pyydettiin mainitsemaan kaksi tärkeintä sosiaalityön asiakkaiden olosuhteisiin liittyvää kysymystä, joihin he haluavat muutosta. Monen panelistin puheenvuorossa nousi tärkeänä yksittäisenä asiana lapsiperheköyhyyden vähentäminen. Lapsuusaikana koetulla köyhyydellä on pitkäaikaiset ja syvät vaikutukset. Panelistien näkemykset olivat varsin monialaiset ja kommenttipuheenvuoroissa todettiinkin, miten tärkeää on, että sosiaalityöntekijät kykenevät näkemään asiakkaidensa tarpeita niin laaja-alaisesti. Puheenvuoroissa nostettiin esiin esimerkiksi lapsen edun parempi huomioiminen, koulupoissaolot ja siitä johtuva koulupudokkuus, lähisuhdeväkivallan ehkäisy, digiosattomuus. Muutoinkin pääsy oikea-aikaisten palveluiden piiriin, mukaan lukien oikeus pätevän ja pysyvän sosiaalityöntekijän palveluun, nähtiin asiakasturvallisuuden ja luottamuksen edellytyksenä. Näiden lisäksi myös asunnottomuuden ehkäisy ja matalan kynnyksen palvelut toisen asteen opiskelijoille olivat panelistien näkemyksen mukaan asioita, joihin täytyisi saada muutosta aikaan. 

Seuraavaksi panelistien tehtävänä oli kertoa oman taustapuolueensa vaaliohjelmasta siltä osin, miten puolueen vaaliohjelmassa huomioidaan sosiaalityö. Sosiaalityötä terminä ei vaaliohjelmissa juuri ollut mainittu. Ehdokkaat näkivät kuitenkin, että vaaliohjelmissa käsiteltiin sosiaalityön ja -huollon kenttää laajasti ja pystyivät seisomaan puolueidensa vaaliohjelmien takana myös sosiaalityöntekijän linssien läpi katsottuna. Vaaliohjelmissa oli hyvin huomioitu asukkaiden lähipalveluiden tarpeet sekä hyvinvoinnin tasaisempi jakautuminen asuinpaikasta riippumatta. Tässä yhteydessä mielenkiintoisena nostona Kristiina Ruuskasen mainitsema Keskustan vaaliohjelma, jossa esitetään sosiaalihuoltolain mukaisten lastensuojeluilmoitusten käsittelyn kytkeminen aikuissosiaalityön ja päihdepalveluiden tarpeen arviointiin.

Paneelin edetessä keskusteltiin myös sosiaalityöntekijöiden työoloista. Panelistit olivat pitkälti yksimielisiä siitä, että hyvällä johtamisella ja riittävällä palkkauksella pystytään vaikuttamaan paljon sosiaalityöntekijöiden veto- ja pitovoimaan. Johtamisessa tärkeinä elementteinä nähtiin oman työn hallinta, kehittämis- ja vaikuttamismahdollisuudet sekä kohtuullinen asiakasmäärä. Myös riittävä perehdytys koettiin tärkeänä. Lisäksi puheenvuoroissa sivuttiin myös työssä viihtyvyyttä edistävinä tekijöinä mahdollisuus parityöskentelyyn sekä tarpeellisten työvälineiden saatavuus sekä yleisesti sosiaalityön arvostus. 

Hyvinvointialueiden säästökohteita panelistit löysivät siitä huolimatta, että monella hyvinvointialueella on säästöjä jo tehty kovallakin kädellä. Samalla linjalla panelistit olivat esimerkiksi puoluetukien pienentämisen tarpeesta sekä ostopalveluiden kriittisestä käytöstä. Lisäksi säästötoimeksi esitettiin käyttämättömistä tiloista luopumista ja tietojärjestelmien yksinkertaistamista. Myös organisaatiorakenteiden edelleen tarkasteleminen olisi panelistien mielestä tarpeellista. Hyvinvointialueiden verotusoikeudesta ei päästy yksimielisyyteen, lähinnä sen vuoksi että hyvinvointialueet ovat erilaisia väestörakenteeltaan. Yksittäisenä nostona mainittakoon Perussuomalaisten panelistin Jouni Vallinin ajatus siitä, että Kela-taksipalveluiden kulut siirrettäisiin pois valtioilta hyvinvointialueiden maksettavaksi, jolloin ”Kela-taksirallia” saataisiin hillittyä.

Paneelia juontava Ville Santalahti esitti tässä vaiheessa paneelia kysymyksen, johon panelistit eivät olleet pystyneet tutustumaan etukäteen. Panelistit saivat arvioida, miten sosiaalihuollon asema on kehittynyt hyvinvointialueilla verrattuna kunta-aikaan. Panelistien näkemyksen mukaan kunta-aikana oli helpompi pitää sosiaalihuollon asemaa esillä kuin nykyään. Hyvinvointialueiden aikana on valitettavasti käynyt niin, että sosiaalihuolto on jäänyt terveydenhuollon jalkoihin. Sosiaalityön professiojohtaminen on joillain alueilla kärsinyt, samoin innovaatio- ja kehittämistyö suhteessa terveydenhuoltoon. Hyviäkin puolia hyvinvointialueuudistuksesta sosiaalihuollon kannalta kuitenkin löydettiin ja panelistit totesivat, että osassa kunnista sosiaalihuollon palvelut ovat jopa parantuneet. 

Lopuksi panelistit saivat vielä ihan lyhyesti kertoa, mitä aikovat konkreettisesti tehdä sen eteen, että sosiaalityöntekijät saavat äänensä kuuluviin politiikassa. Kuultiin monipuolisia vastauksia, kuten ennaltaehkäisevän työn merkityksen nostaminen keskusteluun päätöksenteon yhteydessä. Panelistit aikoivat myös jokaisen esiteltävän asian kohdalla pohtia, mikä sen merkitys on sosiaalityölle ja sosiaalityön asiakkaille. 

Paneelin anti oli mitä parhain; puoluekannasta riippumatta kaikki ehdokkaat näkevät sosiaalityöntekijöiden olevan monipuolisia päättäjiä, asioita laaja-alaisesti tarkastelevia sekä toimivien lähi- ja peruspalveluiden puolesta puhujia. Käy tutustumassa ehdokkaisiin ja heidän ajatuksiinsa tarkemmin!
Vaalipaneeli on katsottavissa seuran Youtube-kanavalla.

Sosiaalityöntekijöiden seuran hallituksen puolesta hallituksen jäsen Iiris Satamo
0 Kommentit



Jätä vastaus.

    Categories

    Kaikki
    Jäseniltä
    Kannanotot
    Kuntavaalit2021
    Lausunnot
    Puheenjohtajalta
    Strategia2021
    Strategia2026

    RSS-syöte

  • Etusivu
  • Meistä
    • Hallitus
    • Asiantuntijapankki
    • Strategia
    • Säännöt ja tietosuoja
    • Tiedolla johtaminen
  • VAALIT 2025
  • Liity jäseneksi
  • Blogi
  • Medialle